Martell
Martell koniak to trunek wytwarzany w jednym z najstarszych domów koniaku, który został założony w 1715 roku przez Jeana Martella. Martell był kupcem z wyspy Jersey, który postanowił, iż w życiu chce zająć się sztuką produkcji koniaku. Nie był jedynym członkiem rodziny, który zakochał się w tworzeniu tego klasycznego, wykwintnego trunku. Jego żona, Rachel, po śmierci Martella przejmuje rodzinny interes i zarządza domem w sposób, który już niebawem ułatwi przedsiębiorstwu podbój USA. Pierwsze skrzynki z koniakiem trafiają na nowy ląd już w 1783 roku. Gałąź eksportowa rozwija się, a koniaki Martell z czasem rozpoznawalne są w coraz większej ilości państw. Koniak był importowany do Anglii nawet w trakcie blokady kontynentalnej, jako wyjątkowy trunek. W 1831 roku na rynek trafia pierwszy koniak klasy VSOP – Very Superior Old Pale, który do dzisiejszego dnia zachwyca koneserów i amatorów koniaku. W połowie XIX wieku trunki Martell trafiają nawet do Chin. Na początku XX wieku powstaje Martell Cordon Bleu, który jest dziełem Edouarda Martella. Cordon Bleu Martell to koniak extra-old, który od tamtego czasu zyskał już status legendarnego. Na przestrzeni lat koniak Martell obecny był w wielu miejscach na świecie, także podczas istotnych wydarzeń – premierowej podróży Queen Mary, kolacji z okazji ślubu księcia Rainiera i Grace Kelly czy wizyty japońskiego cesarza Hirohito we Francji. Tak, ten koniak niewątpliwie stał się trunkiem rozpoznawalnym na całym świecie.