Remy Martin
Sekretem doskonałości koniaków Remy Martin stanowi zbierana tylko raz w roku odmiana winogron pochodząca wyłącznie z dwóch regionów upraw: Grande Champagne i Petite Champagne. Dzięki temu Remy Martin ma prawo do tytułu Fine Champagne Cognac. Fine Champagne koniak stanowi jedynie 17% całej produkcji koniaków, a aż 80% z tego to właśnie produkty Remy Martin. Proces podwójnej destylacji przebiega powoli w niewielkich miedzianych alembikach uwalniając subtelność smaku i aromatu. Starzenie w drewnianych beczułkach, wytwarzanych ze specjalnego drewna pochodzącego wyłącznie z lasów Limousin, wzmacniają charakter koniaku i nadają mu niepowtarzalny kolor. Z czasem delikatne nuty drewna, wanilii oraz owoców wzbogacają różnorodność aromatów eaux-de-vie. Eaux-de-Vie, czyli woda życia z jednej beczki nie jest jeszcze koniakiem. Stworzenie koniaku należy do pracy Mistrza Piwnicy. Niczym alchemik miesza on eaux-de-vie by stworzyć niepowtarzalny Fine Champane Cognac z domu Remy Martin.